10 Haziran 2009 Çarşamba

Bir Kitap: Küçük Prens-Saint Exupéry





"Farkettirmeden, kaybedilen birçok küçük mutluluğu hatırlatan bir kitap..."

Kitap: Küçük Prens
Yazar: Antoine de Saint-Exupery
Editör: Mavi Bulut
ISBN: 9789757549000
Sayfa sayısı: 95
Basım Yılı:1987

Küçük Prens (Le Petit Prince), Fransız yazar ve pilot Antoine de Saint-Exupéry'nin en ünlü romanı. 1943'te yayımlanmıştır. Roman New York'ta bir otel odasında yazılmıştır. Kitapta Exupéry'nin çizimleri de bulunur.
Basit bir çocuk kitabı gibi görünen ama aslında yaşam, sevgi ve aşk hakkında derin anlamlar içeren Küçük Prens'te bir çocuğun gözünden büyüklerin dünyası anlatılır.Dünya edebiyatında, çocuklarla büyüklerin aynı oranda sevdikleri bir avuç kitaptan biri belki de birincisidir Küçük Prens; okuyanın dünyasını şu ya da bu derecede ama kesinlikle değiştiren nadir öykülerden biridir. Yazar, bir gün Büyük Sahra üzerinde uçağı arızalanınca çöle zorunlu iniş yapışını ve burada başka bir gezegenden gelen Küçük Prens'le tanışmasını anlatır. Yazarla küçük uzaylının arasında filizlenen dostluk ikisine de yaşamın önemli gerçekleri konusunda unutulmaz dersler verecektir. Küçük Prens hem bilim kurgu hem masal ama her şeyden önce insan ruhunun doğrularını tatlı bir biçimle okurun belleğine kazıyan benzersiz bir öyküdür. Saint-Exupéry, insanların hatalarını ve aptallıklarını, büyüdükleri zaman unuttukları basit çocuk bakışını vurgular.

Dünya çapında çok okunan ve çok sevilen bu kitabın yazarı Saint Exupéry, kitabı yazdıktan altı yıl sonra Le Petit Prince adlı bir uçakla keşif uçuşu yaparken Akdeniz üzerinde kaybolur ve bir daha kendisinden haber alınamaz. Fransa'da çok sevilen Küçük Prens'in resmi 50 franklık banknotların üzerine basılmıştır.

1 yorum:

  1. küçük prens sosyolojik açıdan nasıl degerlendirilir ?

    YanıtlaSil