9 Haziran 2009 Salı

Emniyet kemeri ve bebek oto koltuğu kullanımı




Çocukluk döneminde (2-14 yaş) olan ölümlerin önemli bir bölümü trafik kazasına bağlıdır . DSÖ tarafından yapılan tahminlere göre, 2002 yılında 180 500 çocuk trafik kazası sonucu yaşamını yitirmiştir; bu ölümlerin yaklaşık %97'si orta ve az gelişmiş ülkelerdedir . 2002 yılında ABD'de motorlu taşıt kazası yaralanmasına bağlı 1 785 çocuk yaşamını yitirmiştir. Çocukların %50'sinin koruyucu önlemlerden hiçbirini kullanmadığı saptanmıştır. Eğer çocuklar, otomobile koruyucu sistemlerden biriyle tespit edilselerdi, en azından yarısının ölmeyeceği tahmin edilmektedir . Çocuk koruyucu sistemleri içinde, çocuk araba koltukları ve emniyet kemeri bulunmaktadır.
Çocuk araba koltukları her yaş gurubu çocuk için farklıdır. Bebek koltukları,doğumdan, 8-9 kg oluncaya kadar ve bir yaşın altındaki çocuklara göre tasarlanmıştır. Çocuğun kendi kendine hareket edeceği döneme kadar kullanılmaktadır. Bebek koltukları otomobilde arka koltukta arkaya bakacak biçimde yerleştirilir ve emniyet kemeri ile otomobilin içine sabitlenir . Bebek koltuklarının arkaya bakar biçimde yerleştirilmesinin nedeni, bebeğin duyarlı olan kafa ve boyun yapısının korunmasıdır . Kaza sırasında oluşacak çarpma etkisi ile, ileri hareket eden kafa ağırlığını boyuna bindirmeyerek, boyun kırıklarını önlemiş olur.

Hareketli çocuk koltukları, 8-9 kg üstünde, ancak bir yaşın altında olan çocuklar ile 18 kg’a ve dört yaşına kadar kullanılır. Bir yaşın altındaki çocuklarda hareketli çocuk koltukları otomobilde arka koltuğa arkaya bakacak biçimde, daha büyük olan çocuklarda öne bakacak biçimde yerleştirilir . Daha büyük olan çocuklarda bir üst koruma sistemine geçilir. Destek koltukları,dört yaşından büyük olan ve hareketli çocuk koltuklarına artık büyük gelen, ancak emniyet kemeri kullanacak kadar büyümemiş olan çocuklar için geliştirilmiştir. Destek koltuğu ile çocuk emniyet kemerini rahatça kullanır ve camdan dışarıyı da seyredebilir. Çocuk emniyet kemeri kullanacak kadar büyüdüğünde mutlaka arka koltukta oturtulmalı ve çocuğun emniyet kemeri takılmalıdır Çocuk koruma sistemleri kullanılırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Özellikle hava yastığı bulunan otomobillerde çocuk koruma sistemleri sürücünün yanındaki yere yerleştirilmemelidir. Yerleştirilen çocuk araba koltukları, arkadaki koltuğa emniyet kemerleri ile sabitlenmelidir.
Çocuk koruma sistemlerinin yaralanmaları azaltıcı etkilerine DSÖ'nün 2004 raporunda değinilmiştir. Rapora göre, çocuk koruma sistemleri arkaya bakacak biçimde yerleştirildiğinde tüm yaralanmaları %76, ciddi yaralanmaları %92 azaltmaktadır Eğer çocuk koruma sistemleri öne bakacak biçimde yerleştirilirse tüm yaralanmaları %34,ciddi yaralanmaları %60 azaltmaktadır.
Yapılan çalışmalarda, otomobili süren kişinin emniyet kemeri takması durumunda çocuk koruma sistemlerinin kullanımının üç kat arttığı gösterilmiştir. ABD'de 2002 yılında emniyet kemeri takan sürücülerin çocuk koruma sistemi kullanımı %92 iken, emniyet kemeri takmayan sürücüler için çocuk koruma sistemi kullanımı %72'dir. Ailenin emniyet kemeri kullanımı ile çocukların koruma sistemleri içinde bulunma olasılığı artmaktadır.Çocuğun yaşı arttıkça, çocuk koruma sistemi kullanımı düşmektedir. Örneğin, ABD'de bebek koltuğu kullanımı %99, hareketli çocuk koltuğu kullanımı %94 iken destek koltuğu kullanımı ancak %83'tür Birçok Avrupa ülkesinde (Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Almanya vb) 12yaşından küçük çocukların önde oturmaları yasaktır. Ayrıca bazı Avrupa ülkelerinde(Fransa, Norveç, Portekiz vb.) çocuk koruma sistemlerinin kullanılması zorunludur .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder