21 Mayıs 2009 Perşembe

Çocuklarda kolanın zararları




Çocuklarımızı kötü alışkanlıklardan korumak için yalnız eğitimciler ve ilgili bakanlıklara değil, ailelere de ciddi görevler düşüyor. Çoğu zaman anne-babalarının davranışlarını taklit etmekte, ayrıca kötü alışkanlıklarından etkilenmekte çocuklar. Evdeki ile okuldaki uygulama farklı olduğu zaman da çocuğun kafası karışmakta. Örneğin okulda kola yasağı konulan bir çocuğun evde anne-babası tarafından kola tüketilmesi çocuğun bu kötü alışkanlıktan kurtulmasını güçleştirmektedir. Çocuklara yanlış beslenme alışkanlıkları hakkında verilen eğitim kadar anne-baba'ları da bu konuda bilgilendirmek lazım.
İşte kola gibi gazlı içecekler hakkında merak edilen bazı soruların cevapları:

Kolanın içinde su, sitrik asit, karamel, mısır pekmezi şurubu, vanilya ve limon suyu bulunur. Diyet kolalar genellikle ek olarak Aspartam maddesini içerir.
Yaklaşık 25 yıldır maliyetleri düşürmek amacıyla, kolanın içine bildiğimiz sofra şekeri yerine tatlandırıcı olarak mısır pekmezi (high fructose corn syrup) kullanılıyor. Bu madde ile tatlandırılan bir kutu kolada 10 çay kaşığına eşdeğer şeker ve 150 kcal enerji bulunuyor. Çocukların bu denli yüksek enerjili gıdaları düzenli olarak alması ileride, Diyabet (Şeker hastalığı) ve Obezite (Şişmanlık) riskini ciddi şekilde arttırmakta!
Yaklaşık 300 milyon nüfuslu ABD örnek verilecek olursa, bu ülkedeki kayıtlara göre yılda 122,432,790,000 (122 milyar) kutu kola tüketilmektedir!.. Okul çağı çocuklarının yaklaşık %75'inin günde en az bir kutu kola içtikleri saptanmış. Özellikle ergenlik dönemindeki çocukların daha fazla kola tükettikleri, bu yaş dönemindeki 5 çocuktan birisinin, günde 4 kutudan fazla kola içtiği saptanmıştır. Tüm dünyadaki rakamlar göz önüne alınırsa, kolanın ne kadar ciddi bir pazar ve sık tüketilen içecek olduğu anlaşılacaktır.
Pek çok alanda kola reklamları, çocukları özendirecek şekilde hazırlanmakta... Buna en güzel örnek ise ünlü çocuk hikayesi Harry Potter filmleri... Harry Potter serisinin ilk filmine bir kola şirketinin reklam amaçlı 150 milyon dolardan fazla yatırım yaptığı biliniyor.
Kola başlı başına yüksek kalorili bir içecek olduğundan, gün içinde bir kutu kola içen bir çocuk saatlerce açlık hissetmez, yemesi gereken öğünleri yiyemeyeceğinden büyüme ve gelişimi geri kalabilir. İştahsızlık nedeniyle başvuran pek çok ailenin çocuğunda benzer sorunlar vardır. Ayrıca içerdiği fosforik asit kemiklerden kalsiyum çözülmesini artırarak, kemik erimesi yapar. Kolanın içerdiği asit de diş sağlığına olumsuz etkide bulunur. Kola içen çocuklarda diş çürükleri daha fazla görülür. Bu çocuklarda Magnezyum, B, C, ve A vitamini eksikliği görülür. İçerdiği kafein bağımlılık yapmakla birlikte, kalpte ritm bozukluklarına neden olabilir. Şekersiz (diyet) kolalarda bulunan Aspartam ismindeki tatlandırıcı ise özellikle karaciğer üzerinde zararlı etkiler oluşturuyor. Hamile kadınlarda diyet kola tüketilmesi ise anne karnındaki bebekte, Aspartam'ın dönüşümü sonucunda Fenilalanin adlı maddenin açığa çıkmasıyla beyin hasarı yapabiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder